Λάδια

Τα κυνόρροδα είναι ανθεκτικά στο κρύο, στο χιόνι,  στην ατμοσφαιρική ρύπανση, στην ξηρασία. Το κόκκινο και πορτοκαλί χρώμα τους είναι έκφραση της δύναμής τους και της αντίστασής τους στις αντιξοότητες του περιβάλλοντος.
Είχα κρατήσει μερικά σε ένα τάπερ και τα έβαλα στο μπαλκόνι μου μέχρι να δω τι μπορούσα να κάνω με αυτά. Η ιδέα του λαδιού με εκκάρπωση ξεκίνησε από το βουνό, όταν τα μάζευα. Έπρεπε όμως να δοκιμάσω ποιο είδος λαδιού θα χρησιμοποιούσα. Το αμυγδαλέλαιο προτείνεται συχνότερα. Όμως οξειδώνεται γρήγορα και παίρνει μια μυρωδιά σαν κακοκαμμένο κερί σε εκκλησία. Δοκίμασα το ελαιόλαδο. Εξαιρετικό, παρθένο ελαιόλαδο φυσικά. Γέμισα τα βαζάκια μου με rosehips ή αγριοτριαντάφυλλα, ή κυνόρροδα και τα έβαλα στον γιαουρτοποιητή μου (ιδέα κλεμμένη από αγγλικό μπλογκ). Μετά από 24 ώρες οι καρποί φούσκωσαν . Μετά από λίγες μέρες το λάδι αρωματίστηκε με τη μυρωδιά του λυκοπένιου που περιέχεται στο κυνόρροδο, μια χαρακτηριστική μυρωδιά, όπως αυτή της λιαστής ντομάτας. Εξάλλου και η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, μια αντικαρκινική ουσία που όμως αν την πάρουμε από την ντομάτα, παίρνουμε μαζί και τα φυτοφάρμακα. Επανέρχομαι: Η οσμή ήταν αναπάντεχα ευχάριστη.
Είχα, λοιπόν, ένα προϊόν όμορφο στην όψη (κόκκινοι καρποί σε χρυσοπράσινο λάδι μέσα σε γυάλινο βαζάκι) και με θεραπευτικές ιδιότητες, όπως διατείνεται και η βιβλιογραφία, την οποία θα αναφέρω εν καιρώ σε άλλη σελίδα.
Έδωσα ένα βαζάκι σε μια αγαπημένη ξαδέλφη, που στηρίζει πάντα τα βήματά μου, χωρίς να λοιδωρεί αυτήν τη μεταστροφή μου ως προς το τρόπο ζωής μου.
Η ίδια μου ανέφερε τρεις περιπτώσεις στις οποίες τη βοήθησε:
1. Δεν αφήνει να μελανιάσουν τα σημεία όπου σπάει σπυριά στο πρόσωπό της.
2. Μετά την αποτρίχωση δεν έχει ίχνος κοκκινίλας
3. Της έφυγε ένα λιπωματάκι που είχε στο κάτω βλέφαρο.
Αυτό το λάδι είναι "πολυχρηστικό"
Χρησιμοποιήστε το ως μάσκα το βράδυ και ως ενυδάτωση το πρωί.
Απλώστε το σε μέρη που βγάζετε κοκκινίλες ή έχετε φαγούρα.
Τρίψτε μέλη του σώματός σας που πονάνε χρησιμοποιώντας το.
Όσοι κάνουν ακτινοθεραπείες θα βρουν ανακούφιση των συμπτωμάτων
Χρησιμοποιήστε το σε σαλάτες. Είναι μια γκουρμέ πολυτέλεια.
Στάξτε μερικές σταγόνες στο στόμα σας. Τα κυνόρροδα είναι αντισηπτικά. Μπορείτε να το καταπιείτε.
Θυμίζω ότι η βιταμίνη C που περιέχει καταστρέφεται με το βρασμό. Και οι άλλες ουσίες (Βιταμίνη Α, Ε, Κ, λυκοπένιο) διατηρούνται καλύτερα με ήπιες μεθόδους επεξεργασίας.
Προσοχή! Αυτός ο καρπός που βλέπετε είναι ψευδοκαρπός! Ο πραγματικός καρπός κρύβεται μέσα του και είναι κάτι κουκούτσια με χνούδι. Μπορεί να σας πιάσει η αρρώστια  "από κάτω" όπως λένε και οι Αβοριγίνοι! Δηλαδή ξύσιμο στον πωπό σας! Επίσης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία του εντέρου και να σας φέρει φαγούρα στο δέρμα.
Το να παρασκευάσει κανείς λάδι κυνόρροδου είναι μια περιπέτεια εμπειρίας, αισθητικής, αισθήσεων. Μην κάνετε την εμπειρία εφιάλτη!
Όπως είπαμε, φύσις ουδέν μάτην ποιεί. Ακόμη κι αυτοί,  οι χνουδωτοί καρποί μελετώνται για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες στην ρευματοειδή αρθρίτιδα. Οι έρευνες συνεχίζονται.
Είναι όμορφα τα κυνόρροδά μου μέσα στο λάδι. Μου φέρνουν τους ψιθύρους της γης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου