Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ανάμεσα στους λεγόμενους "υγιεινιστές" (όρος καθόλου δόκιμος κατά την άποψή μου) βρίσκει κανείς απόψεις που αφορούν στην υγεία, την προσωπική ισορροπία και τέλος την ευτυχία ως τομείς που αφορούν μόνο το "εγώ" και όχι το σύνολο. 
Για να είμαι πιο σαφής: Δεν έχει νόημα να  αποσυνδέσουμε  την προσωπική μας υγεία από το περιβάλλον. Ό,τι είναι για το καλό μας πρέπει να είναι ταυτόχρονα καλό και για τη βελτίωση του περιβάλλοντός μας. 
Ως παράδειγμα θα μπορούσα να αναφέρω τη χρήση της κατάψυξης για τη συντήρηση των τροφίμων.
Οι καταψύξεις (τα ψυγεία γενικότερα) καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα ενέργειας. Επομένως η δική μας ωφέλεια από αγνά τρόφιμα που συντηρήσαμε προκαλεί μόλυνση του περιβάλλοντος με σοβαρή επίπτωση για όσους είναι τριγύρω μας.
Άλλο παράδειγμα: Η κατανάλωση προϊόντων, των οποίων  η μεταφορά (μεγάλες αποστάσεις) απαιτεί καύση πετρελαιοειδών, δημιουργεί τα ίδια αποτελέσματα μόλυνσης της ατμόσφαιρας.
Γενικά, πρέπει πάντα να υπάρχει η σκέψη για το κοινό καλό. Η υγεία είναι πολυπαραγοντική και στον αιώνα μας σχετίζεται περισσότερο με το περιβάλλον.
Η κατανάλωση τοπικών προϊόντων έχει διπλό όφελος: γνωρίζουμε τους παραγωγούς και την ποιότητα των προϊόντων τους και δεν μολύνεται το περιβάλλον για τη μεταφορά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου